Norges Korforbund Trøndelag Sør logo

Storstilt Gloria

Prosjektet

Sangere fra hele Trøndelag fikk i våres muligheten til å melde se på et prosjektkor sammen med Nidaros Domkor for å fremføre Gloria av Vivaldi i Nidarosdomen 22. juni.

Da fristen for å melde seg på gikk ut den 15. mars hadde over 100 enkeltsangere i NKTS hadde meldt seg på. Det  hadde også bergenskoret Sola Fide som tilfeldigvis skal være i byen den helgen. Disse nærmere 140 sangerne  får nå være med på dette fantastiske prosjektet.  Blant sangerne finner vi  også  tidligere styreleder i NK Trøndelag Sør, Astrid Salvesen og presidenten i Norges Korforbund Trond Håskjold.

Sangerne

Vi spurte først Trond hva som får en travel mann som han til å komme helt fra Surnadal for å være med på dette?

«Jeg har sunget Gloria tidligere, og synes det er fantastisk fin musikk!»

Det er en stund siden nå, men han kan det godt nok til at innspillinger på Spotify er hans øvingsfil. – Den viktigste grunnen for Trond er med, er likevel anledningen til å få synge med domkoret!  – Et kor han gjerne skulle sunget i selv hvis han ikke bodde i Surnadal! 

Han har gode venner i koret som han også synger sammen med i Ensemble Dali, og gleder seg til å synge Gloria sammen med dem.  Selvsagt gleder han seg også til å møte og synge sammen med flere andre motiverte sangere fra distriktet! Han håper alle kommer godt forberedt med tanke på den korte øvingstida de har sammen og er sikker på at det blir en strålende opplevelse både for deltakerne og publikum

Astrid derimot, har aldri sunget Gloria før, og øver nå intenst etter  at konserten med hennes faste kor, Rolling Tones, lørdag 1. juni sammen med Team Dalgård er overstått. – På den sang de  musikk utgitt etter år 2000, noe koret syns er spennende og utviklende. De synger gjerne sanger ikke andre kor har. 

Nå må hodet vris til noe mange kjenner til, og noen år tilbake i tid, for Gloria! For Astrid er det ikke bare den vakre musikken i seg selv, men også det å få synge i Nidarosdomen  hun gleder seg til. Hun har vært med i flere prosjektkor, og liker det  fordi det gir en mulighet for å gjøre ting du ikke kan få til i ditt faste kor. Et eksempel på det er nettopp anledningen til å få synge større verker slik som her. Det er både utfordrende og lærerikt! Hennes oppfordring til medsangerne er selvsagt å øve på forhånd, men også å glede seg! Dette blir stort!

Gloria

Som alle Vivaldis kirkemusikalske verker ble Gloria RV 589
helt glemt i nesten to hundre år etter komponistens død. I september 1939 ble
den oppført på ny av Alfredo Casella sammen med hans stabat mater RV 621 under
en Vivaldi-uke på Accademia Musicale Chigiana i Siena. Kort tid etter
sammenliknet musikkvitere som Marc Pincherle verket med musikken til Johann
Sebastian Bach.Siden den gang har verket hatt økende internasjonal popularitet
og har også blitt innspilt inn mange ganger på Cd.

Som filmmusikk kan den første satsen høres i filmen Shine av
Scott Hicks om pianisten David Helfgott og i filmen Hunter. En arrangert
versjon av den andre satsen er bakgrunnsmusikk i thrilleren Runaway Train av
Andrei Kontsjalovskij. (Kilde: Wikipedia)

Dirigenten

Dirigenten for Nidaros Domkor, Karen Haugum Olsen, låner oss litt av sin tid.

“Ideen om dette samarbeidet ble egentlig sådd etter landsfestivalen i Trondheim i 2022 hvor Nidaros Domkor hadde med 300 festivalsangere på morgensang, noe koret hadde stor glede av. Det handlet både om å synge i et ekstra stort kor, og anledningen til og gleden over å dele vakker kirkemusikk, og gjøre den tilgjengelig for flere.”

Det har gått to år, men nå kan vi snart glede oss over å få høre «Gloria» fremført av 140 sangere den 21. juni.

Valget falt på Gloria både fordi det er et vakkert,  et «optimistisk» verk, skrevet i D-dur, og er et verk som både passer sommeren og Nidarosdomen som hånd i hanske.

Noen sangere vil også kjenne verket fra før, og for mange er det å få muligheten til å synge verket i Nidarosdomen det største ved deltakelsen i prosjektet.

Det er ingen felles øvelse før konserthelgen, så det vil nok være svært motiverte sangere som har meldt seg på og Karen  er trygg på at sangerne som kommer vil være godt forberedt.

Logistikken  har vært i de beste hender, Toves og Trines (Tove Ramlo Ystad ot Trine Lyng Andersen for  uinvidde), og forutsetningene for et vellykket prosjekt skulle være absolutt til stede!  Karen oppfordrer ellers til å lytte til musikken og resten blir tatt hånd om når sangerne møtes konserthelgen.

Konserten vil for øvrig by på 2 vakre motetter av Egil Hovland fremført av Nidaoros Domkor. Dette i anledning at det i år er 100 år siden han ble født.

Egil Hovland har skrevet musikk både til «hverdagsbruk» i gudstjenestene og større verk, men er nok mest kjent for sine motetter.

Karen ser ikke bort fra at det kan bli flere slike samarbeidsprosjekter dersom korforbundet ønsker det, og denne «reporteren» gikk ikke av veien for å fremme ønsker for neste prosjekt. 

Det er vel lov å håpe!

Kveld i Nidarosdomen

“Kvelden før (Gloria)kvelden”, dvs. 21. juni, inviteres til kveldskonsert med korene Ad Libitum,dir. Svetlana K. Aksnes, Courage, dir. Astrid Rabben, Selbu Korensemble, dir. Ivar Aas, Bragernes Kirkes Ungdomskor (Drammen), dir. Beate S. Fevang, og Sola Fide (Bergen), dir. Janicke D. Rusti. 

Konserten starter kl. 22:00, og billetter til denne konserten finner du også  på  Hoopla

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Legg til din overskrift her

Del:

Facebook
Instagram
E-post
Les mer Det Skjer

Iver Kleive – Requiem

Et moderne, gripende, klassisk verk av en av våre mest fascinerende kirkemusikere. Tilegnet sønnen Alexander, terrorofrene fra den 11. september og falne soldater i krig,

Solnedgang over Trondheimsfjorden

Kveld i Nidarosdomen

“Kvelden før (Gloria)kvelden”, dvs. 21. juni, inviterer Norges Korforbund Trøndelag Sør til kveldskonsert i Nidarosdomen. Konserten starter kl. 22:00, og billetter til denne konserten finner

Storstilt Gloria

Prosjektet Sangere fra hele Trøndelag fikk i våres muligheten til å melde se på et prosjektkor sammen med Nidaros Domkor for å fremføre Gloria av