Norges Korforbund Trøndelag Sør logo

Seniorsang på Savalen – «Sang hele livet

Sang hele livet er korforbundets motto – og i tråd med dette var det sangertreff for voksne stemmer på Savalen 13. – 17.mars – for første gang på 4 år!

 

Kurset ble ledet av Harald Bjørkøy med Audun Kayser ved piano.

Hovedmålet med kurset var «Hvordan beholde og ta vare på stemmen i eldre år?»

Hvor snill må en være med stemmen for at den skal vare?

Svaret vi fikk var oppvarming! Tøy og bøy, strekk og dra på musklene. Muskler må være avspent for å få til maksimal luftgjennomstrømning. «Å bli skremt» gjør at mellomgulvet er spent samtidig med at alt ovenfor er avslappet. Det er et poeng å synge med så liten kompresjon som mulig. Slik blir det minst slitasje på stemmen. Det ble også arbeidet med resonansrommet. «Æ trur æ snart må gjesp, men naboen må itj se det».

Deltakerne på kurset fikk spørsmål hva lyd er, hva er stemme, hvorfor har vi strupe, hvilken funksjon har mellomgulvet og hva er egentlig støtte og hvordan er kvaliteten på den enkelte vokal?

Harald Bjørkøy fremhevet blåsere som gode eksempler som forbereder instrumentet ved å pusse og gni det på utsiden, smøre ventilene, prøvespille og se til at «amasjøren» er i orden. På samme måte burde vi sangere forberede oss ved ikke bare å lære tekst og tone, men massere stemmebånd og halsmuskulatur, se til at kjevemuskulatur er løs og i det hele forberede seg til å bruke stemmen slik at den varer lenge og ikke presse den. Man må også passe på å drikke nok vann og enda litt til!

De tre kursdagene kunne de som ville, starte dagen med på morgentrim i bassenget med hotellets instruktør, Ola. Siste dagen ordnet kursdeltaker Elisabeth med instruksjon. Slik fikk vi varmet oss opp fysisk til 2 totimersøkter i løpet av dagen. Midt på dagen var det lunchbuffet, og på kvelden var det 3- retters middag. Siste kvelden var det overdådig Østerdalsbord med alskens kjøtt og fisk med tilbehør og et fantastisk kake- og dessertbord! Etter underholdning og diverse innslag kunne de som ville, danse eller henge i baren eller bare sitte og prate på kveldene.

Onsdagen var det konsert ved instruktørene og en quiz etterpå. Torsdagen fikk kursdeltakerne delta i en liten minikonsert med sangene som var innøvd på kurset og der det også var innslag ved mannsgruppa og en gjeng fra Lundarljom i tillegg til instruktørene. Da var det til og med en håndfull tilhørere!

Savalen er i seg selv verd et besøk slik det ligger vakkert til i nordenden av innsjøen Savalen. Ved hotellet er det heiser og oppkjørte skiløyper på vinteren. Bare en liten heis var i drift mens vi var der så vidt vi kunne se, men rundt hotellet var skiløypene nykjørte de fleste dagene, og mange benyttet seg av dem, eller tok en tur til fots eller på spark. Innendørs var det som nevnt et stort velvære- basseng med vanntrim 3 av dagene, treningsrom og muligheter for spabehandling av mange slag. Det var fyr på peisen og hyggelige fellesarealer.

Ifølge arrangøren, Norges korforbund, hadde det gått tregt med påmeldingen, og fristen for å melde seg på ble skjøvet og skjøvet på. Da første frist var utløpt, var det cirka 30 sangere som hadde meldt seg og det ble opplyst at det var god stemmefordeling, men også plass til flere. Det ville bli satt opp buss fra Steinkjer og Oslo hvis det var stor nok interesse, men det var det ikke, så folk kom enten i egen bil eller med buss og tog fra nord og sør. Siste biten fra Tynset stasjon var det drosje som hotellet betalte – en utmerket og sjenerøs ordning. Til slutt ble det cirka 50 sangere som kom og var med, og det ble en grei fordeling mellom stemmene, men med litt overvekt av alter. Deltakerne kom hovedsakelig fra Trøndelag og Østlandet, men en deltaker kom helt fra Stord!

Stor takk til Norges korforbund som igjen fikk organisert seniorsangkurs med fremragende instruktører!

Mange av deltakerne hadde vært med på kurset tidligere, og det er å håpe på at kurset kan gjentas til neste år eller et annet år.

Kristin Bøckman

Del:

Facebook
Instagram
E-post
Les mer

Iver Kleive – Requiem

Et moderne, gripende, klassisk verk av en av våre mest fascinerende kirkemusikere. Tilegnet sønnen Alexander, terrorofrene fra den 11. september og falne soldater i krig,

Les mer »
Solnedgang over Trondheimsfjorden

Kveld i Nidarosdomen

“Kvelden før (Gloria)kvelden”, dvs. 21. juni, inviterer Norges Korforbund Trøndelag Sør til kveldskonsert i Nidarosdomen. Konserten starter kl. 22:00, og billetter til denne konserten finner

Les mer »

Leders skråblikk

“Sommer, sol, varmerekorder og VM på ski?” Hei kjære korvenner!Dagene lakker sakte mot sommerferie, og late sommerdager skal nytes. På årsmøtet i januar orienterte vi

Les mer »