Mitt kor – A Cappellissimo

Hvor mye flaks kan man ha?

 
Av Hanne Grete Jensen
 

Da koret A Cappellissimo stod uten dirigent for høstsemesteret, tok styret i koret kontakt med Norges Korforbund Sør-Trøndelag (NKST) for tips til vikar. Hvem kan vi finne som er villig til å jobbe med oss det korte høstsemesteret? Tove  Ramlo-Ystad er musikksjef i Norges Korforbund, og kanskje mest kjent som stifter og dirigent i Cantus desiste 37 årene.  Nå viste det seg at akkurat Tove hadde vurdert et vikariat denne høsten.

A Cappellissimo er stolte og glade over å ha fått muligheten til å synge med henne. 18 desember pynter vi oss og gjør oss klare som «instrumentet» på julekonserten vår «Snøkrystaller». Siste søndag i advent feirer vi timer med innstudering og musikkformidling ledet med trygghet og utrolig musikalitet. Tove Ramlo-Ystad har sunget i kor siden hun var 11 år. Hun er utdannet sanger og sangpedagog ved NTNU og musikk-konservatoriet i Trondheim, og har siden 2005 bidratt til inspirasjon av korsangere og dirigenter gjennom sitt virke i NKST. Musikk er det språket hun opplever der hun kanskje får uttrykt seg sterkest. Hun beskriver et behov for å forstå teksten – hva den betyr – og tar utgangspunkt i denne som formidles gjennom musikken. «Først kom teksten. Så kom musikken.» Hun har jobbet med alle typer kor, og setter pris på dem alle. I blandet kor er jo spennet størst, der man får muligheten til å benytte hele registeret av den menneskelige stemmen med flere oktaver til rådighet. I høst utvikler hun både kvinne- og mannsstemmene i musikalsk uttrykk.

«Det er så myttji fin musikk!»

Det har vært interessant å komme inn som gjestedirigent bare for et kort høstsemester, der hun tenkte at hun kanskje ikke skulle engasjere seg like sterkt. Nå slår hun fast at skal man få et resultat MÅ man engasjere seg: «…både i hver enkelt person og helheten i koret. Du må bry deg for at koret du jobber med skal bli bra!» Viktige egenskaper hun ser etter i et kor er at korsangerne er interesserte og møter opp på øvelsene forberedt. Om egne egenskaper beskriver hun viktigheten av å være tålmodig og ydmyk. «Helt fra jeg starta i Cantus i 1986 har jeg nesten årlig hatt en gjesteinstruktør inn i koret som har vært flinkere enn meg. En som har inspirert koret og inspirert meg. Sammen.» Hun synes et sitat dekker det meste: «Hvis du tror du er ferdig utlært, så er du ikke utlært, men ferdig!» – Er ikke den bra?! Den er god vet du!!»

A Cappellissimo feiret 25-års jubileum forleden, og er blitt et etablert kor i Trondheim. Sammen med Tove er vi stolte over å invitere til julekonserten «Snøkrystaller» 18.desember i Vår Frues kirke med gjesteartistene Eirik Hegdal på saksofon og Trygve Brøske på klaver.

Hanne Grete Jensen
A Capellisimo

Del:

Facebook
Instagram
E-post
Les mer
christmas motif, christmas carols, christmas card-7543708.jpg

Femme

har  to julekonserter i år; Titran Kapell, Frøya 2. desember kl. 17.00 Dolm kirke, Hitra 7. desember kl. 18.30 Femme

Les mer »

Nytt fra forbundet

2023 4.-13. desember           Kor på Julemarkedet, Se http://Norges Korforbund Sør-Trøndelag aktiviteter 8 desember                  Vi tenner våre lykter – allsang for store og små, se Norges

Les mer »

Byåsen Sangkor

Byåsen sangkor og Chorus ønsker velkommen til en stemninsfull adventskonsert i Byåsen kirke 12.desember kl. 19.30. Dørene åpner kl. 18.45, og det vil da bli

Les mer »