I mai ble Råd for kunst og kultur i Trondheim (RKTT) opprettet. Rådet er organisert som en medlemsorganisasjon som skal arbeide for interessene til et samlet kunst- og kulturliv i Trondheim.
Rådet styres foreløpig av et interimstyre som består av Martin Palmer (styreleder), Lars Eggen, Arnhild Staal Pettersen, Kjersti Greger, Ann Elisabeth Wedø, Gøran Bogstrand og Maria Soot-Ryen.
Jens Storli er engasjert som prosjektleder for RKKT ut året. Han har omfattende erfaring innen kultur, strategiarbeid og organisasjonsutvikling, og var i mange år vært programsjef for Olavsfestdagene.
Vårt mål er å styrke og samle kulturfeltet i Trondheim på samme måte som idretten har gjort gjennom Idrettsrådet. De fleste kulturaktørene har få ressurser til påvirkning hver for seg, men sammen kan vi oppnå mye mer i møte med offentlige myndigheter og øvrig samfunnsliv sier Storli.
RKTT er i sluttfasen med å inngå en formell samarbeidsavtale med Trondheim kommune, og kommunen har forpliktet seg til å rådføre seg med RKKT i saker som angår kunst- og kulturlivet i Trondheim. RKTT vil engasjere seg i forhold til byrådet om budsjettet allerede for 2025 og gi innspill og høringsuttalelser når rådet mener dette er nødvendig
Amatør og profesjonell
Det er etablert kulturråd i mange norske kommuner, men de fleste stedene er det et organ for det frivillige kulturlivet. I Trondheim er det en ambisjon om at amatører og profesjonelle skal dra i samme retning
Vi mener at det frivillige og profesjonelle kunst- og kulturlivet er et økosystem som henger sammen. Vi trenger alle arenaer, vi trenger utdanning og økonomi til å utøve kunst- og kultur på alle nivå.
Akkurat nå arbeider vi med å dokumentere hvor omfattende og sammensatt kulturfeltet i Trondheim er, fra store offentlige institusjoner og private næringsaktører til den enkelte kunstner og det frivillige kulturlivet.
Medlemsverving
Foreløpig er 120 bedrifter/organisasjoner med i RKTT, og rådet driver med aktiv medlemsverving: Foreløpig er 120 bedrifter/organisasjoner med i RKTT, og rådet driver med aktiv medlemsverving:
For at vi skal ha legitimitet som representant for kunst og kultur i Trondheim, må vi være mange medlemmer fra alle deler av kulturlivet. Vi ønsker f.eks. ikke bare at organisasjoner som f.eks. korforbundet skal være med som paraplyorganisasjon,For at vi skal ha legitimitet som representant for kunst og kultur i Trondheim, må vi være mange medlemmer fra alle deler av kulturlivet. Vi ønsker f.eks. ikke bare at organisasjoner som f.eks. korforbundet skal være med som paraplyorganisasjon, men at de enkelte korene også blir med, sier Storli.
Korforbundet peker på at verken kor eller korps er representert i interimstyret, og mener det frivillige kulturlivet må bli bedre representert når det skal gjøres ordinære valg.
Institusjoner, selskap, lag, foreninger og enkeltpersonforetak innen det profesjonelle og frivillige kunst- og kulturfeltet i Trondheim som slutter seg til formålsparagrafen kan søke medlemskap. Det eneste som kreves er et organisasjonsnummer i Brønnøysundregisteret. Det er gratis å være medlem
Det er fra før flere organisasjoner i Trondheim som arbeider med noe av det som RKTT skal arbeide med.
Kulturbyråkrati?
Vi er positive til initiativet, men stiller samtidig spørsmål med hvor mange råd og utvalg vi skal ha innen kulturfeltet lokalt. Vi har Trondheim kulturnettverk, Trøndelag musikkråd og på fylkesplan er Regional Kulturkrets Trøndelag under etablering, sier Trine Lyng Andersen
Jens Storli mener RKTT skal styre unna konflikter med de organisasjonene som er her fra før og ikke gjøre samme jobb som dem.
For at kulturfeltet skal løftes slik vi alle ønsker, er vi avhengig av alle gode krefter. Vi tar hensyn til de som er på banen fra før. Vi tar ikke over oppgavene deres, men skal fylle en rolle som ingen i dag gjør: Å være talerør for interessene til både frivillige og profesjonelle i hele kunst- og kulturlivet i Trondheim.
FORMÅL
Rådet skal styrke og utvikle det profesjonelle og frivillige kunst- og kulturfeltet i Trondheim. Rådet skal øke kunnskapen om feltets betydning, samt være en pådriver, innspillspart og høringsinstans i byutviklingen og i utarbeidelsen av relevante strategidokumenter, både for kommunen, samfunns- og næringslivet.
Rådet skal jobbe overordnet for Trondheims kunst- og kulturliv i et lokalt og nasjonalt perspektiv.