En annerledes kortur

Den siste helgen i september la KOR E LADE ut på en  forsinket jubileums-kor-tur litt utenom det vanlige!
Etter å ha vurdert både Liverpool og Edinburgh, falt valget på Atløy i Askvoll kommune! 😊 Vi fikk nemlig være med 4 sunnfjordinger i koret «heim» til deres trakter.

Kart over reiseruteTuren startet fredag morgen med hurtigruteskipet Kong Harald fra Trondheim med kurs sørover i et ufyselig regnvær og dårlige værmeldinger for helgen foran oss.
Dagen om bord i skipet ble tilbragt med sangøving, sosialt samvær og en liten minikonsert for øvrige gjester før middag og hyggelig barkveld med levende musikk fra hurtigrutens «husband».
Da vi seilte over Hustadvika og over Stadt sov de fleste av oss, bortsett fra hun som lå oppå motoren, de som lå nært livbåter som røsket i fortøyningene i vinden, – og de som hadde romkamerat som snorket!
Etter frokost lørdag morgen ankom vi Florø, bare for å reise derfra en kort stund etterpå med hurtigbåten som tok oss til vakre Askvoll. Der sjekket vi inn på Askvoll Fjordhotell før det bar av gårde igjen nokså med det samme med ferge en kort reise over til Atløy som var dagens reisemål.
Da åpnet himmelens sluser seg slik at vi rakk å bli godt våte før vi ble berget inn i bilene som ventet på fergeleiet på Atløy.
Og hva gjør man så på Atløy? Jo, der besøker man Atløykoret som sammen med sin dirigent Sabina Baylarbyova tok imot oss med den beste gjestfriheten man kunne ønske seg!
Vi besøkte Vilnes kirke fra 1674 hvor vi fikk en interessant innføring både i kirke- og lokalhistorie på hellig grunn som regnes å ha vært offersted tilbake fra hedensk tid.
På den gamle skolen i Herland som nå er bygdeheim, ble vi møtt med et lunsjbord en konge verdig!
Atløyningene hadde dagen i forveien rensket krabbe nok til en bataljon, og sammen med reker og annet godt ble det et herskapelig måltid.
Værgudene viste seg nå fra en litt vennligere side, så folket fikk seg en tur ut i den flotte naturen øya har å by på, noen i «fjæra» og noen opp i høyden, før vi igjen samlet oss i Bygdeheimen og til fellesøvelse på et gammelt klasserom.
Stablet nærmet oppå hverandre ble Slavekoret fra Nebukadnesar sunget så taket nesten løftet seg. Maken til dette tror jeg ikke den gamle skolen noensinne har opplevd – eller får oppleve igjen!
Siste ferge tilbake til Askvoll satte punktum for hyggelig kveldssamvær på gamle Herland skole, hvor gjester og vertskap underholdt hverandre med Trønderskrøner og Jakob Sandes vers og sanger.
Søndag opprant med oppholdsvær og Kor e Lade startet dagen tidlig med sang på Askvollheimen allerede klokken 10. Det skrives og høres mye om eldre som ikke får stå opp før langt ut på dagen, men på Askvoll var alle oppe og på plass i stua før vi gjorde entré.
Korte avstander gjorde dette mulig, for allerede klokken 11 gikk ferga ut til dagens reisemål:

Ved fergeleiet på Værlandet kan du se dette skiltet. (Trykk på bildet for å forstørre)

Værlandet og Bulandet.
Værlandet og Bulandet er ei øygruppe vest i havet i Askvoll kommune. Det er om lag 365 øyer, holmer og skjær i gruppa, og er Norges vestligste bosetning. Fergeturen ut dit tar en knapp time.
På Værlandet ble vi møtt av en buss som tok oss med på en vakker sight-seeing de 11 kilometrene fra fergeleiet på Værlandet ut til Bulandet, mens lokalkjente korvenner kunne fortelle oss om øyenes historie og den særegne geografien, og konglomeratet som finnes der og som øyene er «bygd opp» på. Enda mer historie fikk vi på Bulandet temapark, et ikke-så-rent-lite museum over stedets historie opp til nær fortid.

Her hadde vertskapet klart å trylle frem deilig kjøttsuppe til lunsj, selv om de strengt tatt ikke er et serveringssted, da stedets andre serveringssted allerede var reservert. Etter inntatt lunsj, gikk turen til Bulandet kapell, der vi sang for et titalls publikum som hadde fått med seg (uten annonsering) at det var underholdning på gang.
Vel tilbake på Askvoll var det knapp tid til å skifte før turens musikalske høydepunkt: felleskonsert med Atløykoret i Askvoll kirke: En nesten fullsatt kirke fikk forhåpentligvis valuta for inngangsbilletten. Atløykoret og vi hadde i alle fall en fantastisk stund, og stående applaus etter endt konsert tyder på at det var flere som syns dette var bra!
Da vi reiste fra Trondheim var det med verst tenkelige værutsikter for helgen, men forsynet ventet heldigvis til mandag morgen med å åpne alle himmelens sluser og slippe alle vinder løs.
Hurtigbåtturen til Bergen ble noe heftig da vi krysset Sognefjorden, men da vi kom frem til Bergen hadde det verste gitt seg, så vi fik gått tørrskodd over bryggene og undret oss på hvorfor byens borgere heller vil ha biler enn trikken i gaten der.
Turen ble avsluttet med felleslunsj og etter hvert fikk hver og en komme seg hjem på egen hånd.

En annerledes tur, hvorfor sier vi det?
Jo, fordi ingen av oss ville tenkt på å ta en slik tur hvis ikke John, Inger-Lise, Toril og Gunvor hadde kommet på idéen om å invitere oss «heim» til seg! Kanskje en tanke for andre kor også?

Skroll til toppen